Medicatie en reizen

Medicatie meenemen op reis

Gebruikt u medicijnen die onder de Opiumwet vallen en gaat u op reis? Denk aan sterke pijnstillers, slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen of medicijnen tegen ADHD? Dan heeft u een Schengenverklaring nodig om deze medicijnen mee te mogen nemen.
U kunt via onderstaande website bekijken voor welke landen en medicijnen u een Schengenverklaring nodig heeft.
Op de website kunt u tevens de verklaring downloaden en het formulier zover als mogelijk invullen.

Wanneer u het formulier heeft ingevuld en uitgeprint, kunt u het bij ons langsbrengen. De huisarts gaat het controleren en ondertekenen.
Zodra dit is gebeurd, nemen wij contact met u op. U mag dan het formulier op komen halen bij de balie van de huisartsenpraktijk.

Het ondertekenen van reisdocumenten kunnen wij niet declareren bij uw zorgverzekeraar, omdat het niet binnen de basiszorg valt. Daarom moet u voor het ondertekende formulier 15 euro betalen. Wij vragen u dit contant mee te nemen wanneer u het formulier komt halen. Pinnen is helaas niet mogelijk op de praktijk.

Medicijnen/vaccinaties voor verre reizen

Gaat u naar een land op vakantie waarvoor u vaccinaties of andere medicatie nodig heeft?
Dan kunt u een reisadvies aanvragen bij Apotheek Pelaene Hof of bij de GGD. Zij maken dan een advies op maat, op basis van de bestemming en de vaccinaties die u in het verleden reeds gehad hebt.

Als u een vaccinatie nodig heeft op basis van het reisadvies, dan ontvangen wij een verzoek van de apotheek om het recept voor de vaccinatie te maken. U ontvangt een bericht van de apotheek wanneer uw vaccinatie klaarligt om op te halen. Als u geen vaccinaties nodig heeft maar wel medicatie zoals bijvoorbeeld malariapillen, dan mag u een briefje met het recept ophalen bij de balie van de huisartsenpraktijk alvorens u naar de apotheek gaat om de medicatie op te halen.

Het voorschrijven van medicatie met betrekking tot reizen en het zetten van vaccinaties kunnen wij niet declareren bij uw zorgverzekeraar. Daarom zitten hier kosten aan verbonden.

Kosten:
Recept reizigersvaccinatie 15,- euro
1x consult reizigersvaccinatie 25,- euro
2x consult reizigersvaccinatie 40,- euro
3x consult reizigersvaccinatie 50,- euro